About Me

My photo
Just a simple muslimah..wanna be a solehah wife, superb mom, good daughter and great teacher..insyaAllah..

Calendar

Counter

Sunday, November 8, 2009

Pengalaman Bersalin - Last Part

10 Sept 2009 (Khamis)

Pagi :

Dalam jam 3.30am,nurse kejutkan..terkujat den..sebbaek takde sakit jantung ke ape..ye la org tgh nyenyak tido..dikejutkan..mamai2..nurse cek tekanan darah n soalan rutin..perut ade ngeras ke?once again..nope..lepas tu..tak leh tido dah aku..kenapa?sb mula rasa sakit2 pinggang yg agak kerap dlm ½ jam skali..buleh tahan lagi..sampai la pukul 8 am..aku mula tak bleh nk duduk..rimas..nk nangis pon ade..nak balik umah je dlm otak aku ni..keje aku Cuma berulang alik ke toilet..pastu mula pusing2 katil..tak bleh nk duduk..mkn pun tak slera..sakit teramat pinggang..tak bleh nk describe mcmna..mcm nk buang je pinggang tuh..dr pelatih dating cek..mcm nurse jugak..aku tanya Dr..blh ke balik?Dr tu ckp aku blh balik klu takde tanda2 lain lagih..lagipon aku tahu wad penuh..nk rejek org klua la..aku berdoa2..harap2 blh balik..tension sgt2 duk situ..nk sgt buang jarum kat tangan..dlm jam 10 lebih..sorg veteran nurse panggil aku..tanya..sakit sgt ke dik?ye la..duk tgk aku berulang alik ke toilet then jln2 tak berhenti2 kat lua..aku ckp..a’a..sakit..die ckp meh nk cek jalan..huuhu..pasrah je..dia ckp baru buka 1cm ni..lmbt lagi ni awak nk besalin..mgkin ptg or mlm ni..anak sulung mmg lmbt..dgr cmtu..lagi la tension aku

Petang :

Dalam pukul 3pm..Dr pakar dtg..duk dgr pelatih2 die cite..then beliau ckp aku blh balik..yess!!alhamdulillah..blh balik jugak sb aku takde apa2 mslh..kandungan pon ok…die siap kasi date baru 14 sept utk dtg hospital balik if blm bersalin lagih dlm masa 6hari..nk induce katanya..aku dah tak kisah..yg penting blh balik..tpon asben..asben dtg pas asar.. msa asben dtg kat hospital tu..aku pegang tgn dia kejap2 msa sakit..sian asben..sakit tangan2 dia aku pegang..~tq yaang sb bagi sapot masa ayang sakit..ramai gak patient dibenarkan balik..nk urus klua wad punya la lama..2jam tunggu baru blh blah..pkul 7pm baru settle..

Malam :

Dalam pukul 7pm kitaorg kua hospital..masa ni usah ckp la..mcm cacing kepanasan aku..tak blh duk diam..kena jalan..asben suh tunggu dia nk amik kreta..aku ckp..tak pela..takbleh nk tunggu..baik jalan sama2..agak jauh jugak la kreta tu..huhu..aku jln smbil tahan2 sakit ni..sakit pinggang sgt2..dlm 15min to 10min..uwaaa..masa sampai kat kreta..tunggu asben buka puasa nga kurma n air..aku ape lagih..tak bleh duduk..buat tawaf kat kreta smbil tunggu asben start kreta..huhu..masuk kreta..alhamdulillah..berenti kejap sakitnya..tp sempat 2 kali jugak la sakit teruk..dlm 7.30 sampai umah..sakit kerap jugak..mcm tadi..cepat2 gi mandi..solat..dlm solat pon nangis tahan sakit..tu pon duk atas krusi..huhu..siap solat je terus baring sambil gosok2 blakang..duk zikir2 dah..time ni tgk jam..baru pkul 8 lebih..asben suh makan telur utk tenaga..aku dah takde slera dah..tu pon terpaksa mkn..asben suap smbil aku duk tahan sakit..last2 tak tahan..muntah giler2 ah..abis smua mknn yg di mkn dari tghri ke ptg klua balik..mmg lembik giler ah..kesian asben..tunggu dia solat terawih..aku mmg duk baring je la..tahan sakit pinggang..tak bleh nk ckp wei..5min skali sakit..pkul 10pm buka tv tgk crite Cinta Sempurna..tu pun wat hiburan je..aku mmg dah terbaring smbil nangis2 dah..zikir2..time tak sakit telelap kejap..sian asben..aku paksa dia gosok jgn henti kat pinggang..kebas tangan dia..aku ckp kat asben..nk operate la ginih..huhu..kena marah nga asben..dia ckp sbr2 je la..dlm 10 ke 10.30 sakit dalm 3min skali..perut aku mmg tak mengeras langsung..sakit pinggang yg teramat je..time ni 3kali aku trase mcm nk buang air besau..aku ckp kat diri aku..ni bukan nk buang air besau ni..nk teran ni..psiko otak kejap suh tahan..ckp kat asben rasa mcm nk buang air besau..lepas tu trase basah kat blakang..suh dia tgkkan..dia papah aku masuk bilik air..aku ckp nk buang air besau ni..mcmna..asben ckp jom kita gi GH balik la..dia dah panic dah..sebbaek ade ustaz praktikal kat sbelah umah..asben mmg tak bleh drive dah..aku dgn pakai kain sarung n tshirt n tudung duk pk nk pakai niqab ke ni..tnya asben..asben ckp pakai je la..ting!!baru aku teringat ade mask..mintak dgn asben..pakai la mask tu ke GH..as a niqab..sebbaek musim H1N1..takde la pelik aku pakai mask..bukan ape aku trase lemas..on da way g GH..aku mmg tak putus2 la Allah..sakit sgt..

Sampai GH dalam 11.30pm..asben mintak nga guard wheelchair kat lobi..tp guard ckp takde kena gi amik kat kecemasan..aku ni mmg dah tak bleh nk duduk setempat dah..heret tangan asben jalan aje la ke LR..asben ckp takpe ke..aku ckp lagi bagus..tahan sket sakit..jalan2 naik lif..dlm lif pon aku duk pusing2..sampai LR sunyi je..ye la dah tghmalam..nurse suh aku baring atas katil utk cek jalan..dia terkujat la..ckp dah 7-8cm dah jalan ni..aku dgn blur2..ye ke nurse?alhamdulillah..nurse suh aku tukar baju n naik atas troli nk masuk real LR..aku call asben..

11 Sept 2009 (Jumaat)

Dalam pukul 1200am nurse tolak aku ke LR no 9,yg last skali..masuk LR..dtg le nurse2..Dr pelatih buang air kecil aku guna ape tah..pastu pecahkan ketuban..alhamdulillah..takde rasa sakit..sb time ni aku mmg blur..Cuma tnya soalan2 bodoh kat nurse..haha..cthnya..nurse..bila buleh teran ni..lama lagi ke..asben sy mana..wajib ke cucuk tgn ni nga jarum..haha..msti bengang nurse..alhamdulillah..asben aku dibenarkan masuk teman..sb kmi dah join kelas peneman..asben byk bg sokongan..ramai giler pasukan sorak dlm ni..dlm7 orang..awal2 lagi aku pesan kat asben..tekan lutut tau..dlm jam 12.34am Alhamdulillah..selamat sudah melahirkan seorang puteri..skali kena epi..trasa msa dorg gunting..huhu..lebih kurang 2jam duk dlm LR tu baru dipindahkan ke wad..alhamdulillah..wad yg slesa..siap berecon..toilet dlm bilik..pengalaman yg tak dapat aku lupa adalah..kenapa aku buleh blur dlm LR..hingga tak tau dah mcmna nk push..haha..smua yg aku baca dah tak ingat..yg aku ingt..tekan lutut..hahah..tips..ketenangan smsa nak bersalin adalah penting..insyaAllah dipermudahkan..

Ps : tak bleh nk upload gmbr ah..our daughter name : Balqis alHumaira' Mohd Hafiz
Read more...
separador

Saturday, November 7, 2009

Pengalaman Bersalin - Part 2

9 Sept 2009 (Rabu)

Pagi :

Bangun pagi..5 am..nak sahur..aku ckp tak nk puasa la..dah kua drh ni..makan pon tak selera..tpon mak kat kg..mak ckp nnti gi hospital..aku ckp ye la..tp nk p skola dulu..nak siapkan tugas2..lagipon tak sakit sgt..Cuma klua darah je..Abah dah pesan jgn drive sendiri ke sekolah nnti apa2 hal susah..terpaksa la menyusahkan asben hntar aku ke skola..pi skola..cekgu2 yg semeja nga aku tnya tak bersalin lagi ke?aku ckp..kejap lagi nak g GH la..dah ade tanda..tp aku buat2 rilek je la..dah settle keje..p jumpa mak datin aka pengetua..mintak pelepasan nak balik g hospital..awal2 dia cam tak mo kasi..aku dah nk nangis..ckp la dah kua tanda..dia ckp..ok..blh balik..salam2 minta maaf nga dia ~yela aku kan byk dosa nga datin~hee..tunggu asben amik..dlm pkul 11 am..balik rumah dulu..mak suruh mandi2 makan2 dulu..asben masakkan telur masak separuh ..utk tenaga nnti..dah siap2..g ke GH..

Tengahari :

dlm pkul 12.30 tghari..gi LabourRoom (LR) utk daftar..asben tinggalkan aku kat situ utk cek jalan..tunggu la tercongok kat dlm tu besama beberapa ibu2 yg peknen lain..tgk2..ramainya Dr pelatih..masa giliran aku kena cek jalan (tunggu 1jam lebih~biasala gov)..time tu dah berdoa2..jgn la Dr laki..skali dapat kau..Dr India laki..pelatih..huhu..sms asben..mintak izin..mintak dia redha je la..masa cek tu..alhamdulillah..tak sakit..setengah org ckp sakit masa nk kena seluk..tipsnya..selawat byk2 time Dr cek jln tu n pk benda2 lain..jgn duk focus sakit..nnti mind kita duk set sakit..sakit la..dah siap cek tu..dr india tu blah..dtg nurse..psg jarum masuk air kat tgn ..smua ibu2 yg dtg kat LR tu kena cucuk jarum siap2..even blm nk bersalin lagih..sakit woo..aku duk terbaring kat atas katil..tnya nurse..dah brapa cm buka jalan?skali nurse tu ckp..tak buka lagi jalan..dumm!!frust yg teramat aku..kenapa?sb aku bajet dah buka 1@2 cm sb byk turun naik tangga..huhu..nmpknya lama lagi la..pasrah gile aku..dah rasa down..ingt buleh la besalin tarikh comey ni..090909..takpe takde rezeki..pastu..nurse ckp,pasni awk kena masuk wad..sebbaek ade GL dari majikan..buleh duk wad 1st class..

Petang :

Dlm pukul 2 lebih baru dibenarkan masuk wad..wad 1st class dah penuh..so..kena tunggu kosong baru leh masuk..sementara tu gi duk wad lama..gi la aku jln2 masuk wad..masa tu cuma sakit mcm period pain je..blh thn lagih..yg sakit melampaunya kat tangan tuh..huhu..jarum tu..sakit sgt2..sb jarum tu di pergelangan tangan..mana tak sakit..aku sms asben..dah masuk wad..dia ckp nnti dia dtg ptg..bwk baju2..huhu..duk 4 org satu cubical..nurse suh tukar baju..pink woo..haha..besau gabak lak tu baju..duk senyap2..tepon mak..ckp2..nmpaknya kena bemalam kat wad..lepas asar asben masuk..aku dah sedeh2..ye la..duk sorg2..mana blh tunggu2..baca2..bosan..

Malam :

Dah gelisah dah aku..ngantuk pon..nurse asyik dtg tnya..perut ade mengeras tak? Bosan weh..aku ckp..tak pon..Cuma kua darah n sakit macam period pain..lepas isya’ dah mula sakit2 pinggang..tapi buleh tahan lagih..yg tak tahan..jarum tuh!!menyemak je..nk mandi pon susah..solat lagih la..sempat jugak wat terawih 8 rakaat..duk atas katil..layan blues je..kol 11pm dah mula ngantuk..tp tahan sb tunggu nurse dtg cek tekanan darah n perut..soalan sama je..ade perut mengeras?aku ckp tak..aku slalu je semak fail aku kat depan katil aku..haha..nurse tulis..no contraction..dari pagi smpai mlm..tu aje yg ditulisnya..aku mula confius..abeh yg aku duk sakit2 ni bukan contraction ke? Tu yang aku pk sorg2 la..ruper2nya..contraction tu perut mengeras la..oh..so aku tetido..nyenyak skali..penat woo..

Last part..to be continued..
Read more...
separador

Thursday, November 5, 2009

Pengalaman Bersalin - Part 1

Emm..sedar tak sedar lagi 4 hari nak naik skola balik..skali pk excited sgt nk balik skola..ye la..rindu nga keje..~rindu ke? Haha..tp..2 kali pk..mls pulak..ye la..naik skola lagi 2 minggu nk cuti skola..lagipon..tak best la tinggal baby nga org..huhu..rindu..ngada-ngada oh..dah lama nk wat entry baru tp..mls la nk menaip..ye la..nk menaip kena ade mud..pastu line kena clear..ni nk taip..baby pon nk taip jugak..alasan je tu..haha..

Ari tu janji nk wat entry pengalaman deliver my baby..now..nk lunas janji tu..nak mula dari mana?? Masa mengandung 9 bulan Alhamdulillah..takde la teruk sgt..3 bulan pertama..biasa la..muntah2 loya2..masuk bulan 4-6..selera bertambah..gembira pon bertambah..masuk fasa terakhir..7-9 bulan..mula cuak..ye la takde pengalaman bersalin…so..selak2 la web yg berkaitan dengan deliver baby..byk baca pengalaman org..macam2..suka dgr cerita org bersalin..takut tu tak la sgt..bukan ape..dgr je pengalaman org..klu jadi mcm dorg senang..blh tau ape nk kena buat..lagi pengalaman pahit masa peknen..yg dah aku crite msa berurut dulu..macik tu ckp aku tak peknen padahal dah 3 bulan..huhu..masa peknen aku jugak alah bau tengik org goreng2 kuetiau..busuk doh..skrg ni pon tak bleh bau jugak..haha..

8 Sept 2009 (selasa)

Pagi :

pegi skola mcm biasa..semua org di skola tnya..bila duedate?aku ckp..hari ni la..haa?ternganga semua org..ye la..perut aku ni kecik je..dorg bajet bukan 9bulan lagi..mcm 7bulan..hehe..aku sengih2 je la..siapkan keje ape yg patut..naik turun tangga lagih..ke tingkat 4..huu..slalu gak pk bila nak keluar ni..ye la dah due kan..cuak jugak..bila gi toilet mesti berdoa..jgn la ade blood spot ke ape..takut woo..tp aku rilek2 lagi..dah plan nga asben,jika tak bersalin lagi ari ni..nak balik kampong esoknya bersalin kat sana je..tu plan asal la

Malam :

after isya’ buka laptop..konon2 nak cari kat tenet la how to deliver baby..mcm2 cara jumpa kat tenet..ada satu tips tu jgn angkat punggung masa teran..takut terkoyak teruk..huhu..awal2 lagi aku dah pesan kat asben,masa deliver nnti tlg tekan lutut aku kuat2..baru tak terangkat (Berjaya!) tgh syok2 layari tenet tu..tetiba terasa sesuatu yg keluar..mcm dtg period..dup..dup..terkejut la aku..cuak dah..tgk asben kat sebelah..duk pk..ape benda yg kua ni..asben tgh tido nyenyak lak..rilek2..tu yg aku ckp..then aku off laptop..letak laptop..then p toilet..Ya Allah..ada blood spot!huhu..pucat dan menggigil aku time tu..tgk jam..baru 1 pagi..aku senyap2 baring gerak2kan asben..ckp ada blood spot..dia mamai2..tnya byk ke..aku ckp setitik je..dia kata rilek2 la..tido dulu..masa tu aku dah cuak..takut..mcm2 lagi perasaan ni..tambah lagi dah trase sakit mcm period pain..tak tertido sgt aku mlmnya..

to be continued..~mls oh nk naip..haha
Read more...
separador

Pages

Tag Cloud

Followers