About Me

My photo
Just a simple muslimah..wanna be a solehah wife, superb mom, good daughter and great teacher..insyaAllah..

Calendar

Counter

Tuesday, March 31, 2009

Kiamat Kecil


Pagi ni, ketika drive kereta ke sekolah..buka radio IKIM..emm..dgr Ustaz Zawawi bagi tazkirah pagi..menarik tajuknya..tanda-tanda kiamat kecil..beliau ckp..kiamat kecil byk tandanya..yg paling dekat adalah..mengenai kematian..emm..aku dgr je la..ingt nak tukar cenel dah..hehe..beliau cerita..tanda2 kematian kita ni sbnrnya byk..maksudnya sblm berlaku kematian tu dah ade tandanya..cuma kita insan yg perasan sibuk ni tak pernah nak perhati..huhu..antaranya..uban di rambut..huhu..tu tanda pertama..maksudnya tak lama dah tu..huhu..aku dah ade uban..uban separuh je..tak banyak..~ceh..ade hati nak cover lagi~katanya..uban ni sebagai petanda awal..macam surat pekeliling dari Allah le..mcm kita yg dlm bidang pendidikan..asyik dpt pekeliling..itu ini..tp utk kematian kita tak sdar bahawa Allah dah lama kasi pekeliling utk kematian..huhu..insap..tu sb kita tak boleh tutup/warnakan uban tu..supaya kita sedar bahawa kita dah dekat nak mati..huhu..
tanda kedua..sakit yg kita alami..sape2 yg ade sakit kencing manis ke..tawar ke..darah rendah ke..tinggi ke..tu salah satu petanda jugak..yg ketiga..yg ni terkesan sket kat aku..hilang daya penglihatan..maksudnya..yg rabun jauh..rabun dekat..senang crite..yg pakai spek la..aku la tu..huhu..tanda jugak tu..ye le..cuba buka spek..tak nampak ape2 kan..huhu..yang keempat..kematian org2 disekeliling kita..maksudnya..kat kg kita ada yg meninggal..dlm umah kita ade yg meninggal..maksudnya..malaikat izrail dtg ziarah kg kita..umah kita..cuma bukan nyawa kita je yg diambil..jd insap le..huhu..semoga kita semua sentiasa dibawah lindungan dan rahmatNYA..insyaAllah..
Read more...
separador

Tuesday, March 24, 2009

New novel from RAM


MIKHAIL – bukan sekadar sebuah nama. Selama 16 tahun menjadi pelarian di perantauan, dia muncul semula memburu mangsa-mangsanya. Mikhail membunuh kerana dendam lama. Sewaktu usia remaja, keluarganya telah ditembak mati. Mikhail telah diselamatkan Dickens, seorang lelaki Amerika Syarikat yang juga merupakan rakan niaga ayahnya, Tuan Sadon. Dickens melatih Mikhail menjadi seorang pembunuh profesional untuk membela kematian keluarga.

Dalam pada itu, Mikhail juga menghidapi sejenis penyakit paranormal. Apabila retina matanya terkena cahaya matahari atau silauan lampu yang terang lagi tajam, dia akan berada dalam satu dimensi yang tidak diketahui. Kadangkala dia terperangkap antara dua dimensi – fantasi dan realiti. Akibatnya, Mikhail sukar membezakan mana yang benar.

uwah!!tak sabau nak baca novel ni..kena beli ni..mesti cerita dia ala-ala novel ADAM

:botol_09:

Already read it!!woha!buy it at Popular Book Store..haha..nice story..as usual..make my adrenalin up and down..story line just like ADAM and SATU JANJI..but worth to buy and keep as RAM's books collection..

Read more...
separador

Peristiwa cuti skolah II..

continued..emm..kua je bilik..aku terus pi iron baju..kebetulan nak pi kenduri kawen kawan..aku mmg tunduk abes la..kenapa?malu nak pandang muka org..takut nangis lagi..huhu..dah la kakak2 aku seme ada kat umah..malu..aku buat dek je..sebbaek dorg phm..akak aku yg 2nd tnya..ko dah brape kali checkup?aku dah 2kali checkup kat kk..dah register pon..pastu mak ckp..usah pecaya la mocik urut tu..mak dulu pon die ckp baby takde kepala..huhu..masa tu aku mmg takde perasaan langsung..dah tu siap2 cpt..then turun pi kenduri..ptgnye ade majlis kawen adik ipar aku lak..so,dgn mjlis2 ni blh la ignore kejap hal yg dah berlaku tu..dah selesai sumer majlis..mak abah aku balik..aku balik umah mentua aku..

masa tu alhamdulillah takde org pun kat umah sb sumer kat umah mentua adik ipar aku..so,aku duk termenung lagi kat wakaf depan umah..berfikir..fikir..fikir..hubby dtg tnya..ok ke..aku ckp ok..hubby ajak pi umah sorg lagi macik urut kat umah die ni..aku pun stuju je..dgn syarat tak mo urut dah..cuma nak suh die tgk2 perut aku ni..ptgnye pi umah macik urut tu..tp takde lak die..takpelah..kita pi lepas magrib..masa tu aku pk lagi..mmg tak pernah terlepas dari pikiran aku hal tadi..aku pon sms aini,kwn aku..bakal doktor..die ckp2..then aku relief la kejap..lepas magrib..aku pi lagi umah macik urut tu..ade..lepas ckp2 sket..die pun cek la..aku ckp..btl ke takde langsung baby dlm perut ni?macik tu ckp..ape lak takde..ade..ni haa..rupanya..baby berada kat bawah..jatuh sket dari kedudukan asal...ni sb aku jatuh dulu2 n ari tu..macik tu tlg la urut2 tolak urat2 kaki..then..alhamdulillah..aku dpt rasa sesuatu yg bergerak naik ke atas dlm rahim tu..alhamdulillah..lega sgt time macik tu ckp ada..husband aku pun nampak lega sgt2..macik tu ckp..jgn angkat brg2 berat buat masa ni..takut baby jatuh balik..klu aku lambat dtg..bila perut dah besau..lagi sakit aku..alhamdulillah..tu le peristiwa yg plg pahit..doa2kan smoga kandungan aku ni sihat dan selamat..insyaAllah..amin..
Read more...
separador

Monday, March 23, 2009

Peristiwa cuti skolah..

emm..cuti sekolah memang tidak menarik hati..penat sangat..kenapa??sb ade kenduri umah husband..adik beliau kawen..mmg penat even aku tak buat keje sgt pon..cuci pinggan n duk saje2 je..tp yg paling terkesan di hatiku..membuatkan aku terpikir..ni la perasaan org yg kehilangan anak..huhu..time cuti minggu lepas..aku pi le ngurut..sb aku angin satu badan..lagi pun,ari tu aku jatuh..lantai licin..sakit bontot..then masa ngurut tu..huhu..satu peristiwa yg tak aku sangka2..makcik urut tu dengan selamba badak je ckp.."mana ade baby dlm perut mu ni.."what!!!aku terkejut jugak la..aku senyap je la..hubby aku yg duk nengok aku..terdiam..mak aku pon sama..makcik urut tu urut2 lagi kaki aku..siap tekan2 lagi perut aku tu..aduh..dengan konfiden lagi sekali..cakap.."mana ada pape dlm perut mu ni..kosong..kalau ade pun mesti dah besar lengan ni haa"..aku dah beriak dah..kontrol giler time tu..aku buat dek je..padahal dlm hati aku..otak aku dah terpk macam2 dah..how come no baby???padahal dah 3bulan dah..dah 2kali checkup kat klinik kesehatan..dah 2kali amik urin..2kali cucuk jari..dah masa die urut belakang aku..aku dah bertakung dah air mata nak kuar ni..hidung pun dah nak bunyi..sok sek..huhu..control gile..hubby aku diam tak terkata..makcik urut tu ckp..nnti amik ubat herba akar kayu nga die..minum..huhu..dah siap tu..aku cepat2 bangun..masuk toilet le..sebbaek toilet dlm bilik aku je..dlm toilet..aku duk termenung le...air mata ni usah cakap le..berjuari-jurai dah kuar..suara je tak bunyi..aku senyap dlm toilet..then flush..then basuh muka..kua toilet..tukar2 pakaian duk kat katil..termenung kejap..hubby tnya..ok ke..ckp..jgn risau..fikir positif la..time hubby ckp gitu..aku dah start nangis balik dah..mmg teresak2 le..tak bleh nak kontrol dah..huhu..teruk giler nangis..mmg tak hengat dunia la..nak stop susah giler..mcm2 dah aku pk..smpai pk ke tahap nak gi klinik macamana..nak bagitahu mcmna kat nurse..huhu..sedih sgt2..tak pernah aku nngis tahap tu..huhu..alhamdulillah..ade hubby yg kuatkan semangat aku..mmg tak lepas le tgn die time nangis tu..huhu..pengalaman pahit sgt2..then..aku suh hubby kua pi jumpa makcik tu..byr..then aku siap2 masuk toilet...mandi..muka usah ckp..merah mata..mereah hidung..semua merah le..nak kua bilik pon malu..takut nngis lagi..kua bilik je..to be continued...
Read more...
separador

Saturday, March 14, 2009

Selamat Bercuti...



Hepi Oliday to all teachers..
semoga bergumbira cuti kali ni..

~tapi..aku kureng gumbira..sb kena balik Melaka awal..huhu..Malim punya pasai


:botol_19:
Read more...
separador

Friday, March 13, 2009

Special for My Beloved Habibi


I Love YOU enough to fight for you..
compromise for you..
and sacrifice
myself for you if need be.

Enough to miss you incredibly
when
we're apart..no matter what length of time
it's for and regardless of
the distance.

Enough to believe in our relationship..
to stand by it through the worst
of times..
to have faith in our
strength as a couple..
and to never
give up on us.

Enough to spend the rest of my life with you..
be there for you when you
need or want me..
and never..ever
want to
leave you or live without you..


I Love You this much!

Thanks for everything..


Happy 1st Anniversary..
~12 March 2009~

Read more...
separador

Wednesday, March 11, 2009

2nd day as "kerani"

ari kedua..ari ni pukul 10 am baru sampai JPM..kenapa??sb aku pi check-up diri di KK Ayer Keroh..alhamdulillah..takde pape luar biasa berlaku..sehat..hb aku pun dah naek sket dari 11.2 ke 11.4..tekanan darah pon ok..ari tu darah rendah..masa cek tekanan darah aku..hadoi..naik kebas tangan aku..kenapa?ye le..adik nurse tu..lama sgt duk pam tgn aku..tak lepas-lepas..:botol_22: kebas..biru tangan aku..takde darah..ape la..sebbaek aku paham..almaklum le..nurse pelatih..gabra la tu..:botol_09: time check up nga nurse lain..skola tepon..cuak seh..:botol_44:ingatkan ape..ghupernye..tuan hj said..ketua kursus mencari2 aku..adeh..die lupe la tu aku ade appointment nga doc ari ni..gelabah aku..aku tepon tak angkat..bawak keta pon dah la time reverse langgar divider..pastu masa nak masuk simpang..naik atas divider lak..hadoi..:botol_21: sebbaek keta tak de pape..huhu..kalut aku drive ke JPM..alhamdulillah..selamat sampai..dah sampai terus pi makan pagi..haha..:botol_53: bersalah pulak..dtg je terus makan..nak buat camne..dah time makan..pastu terus gegas pi buat keje..khusyuk woo..sampai jadi gini..:botol_51:berpusing-pusing mata aku ngadap laptop..call my love kejap..ilangkan ngantuk..:botol_39:lepas tu terus sambung..kol 4.15 dah boleh balik..hoyyeh!!esok lak sambung...:botol_09:menu ari ni..breakfast-soto..lunch-ayam masak pedas+ikan gulai pedas+sayur lemak+sambal+buah+ikan kering..sedap..esok makan ape ye??:botol_32:
Read more...
separador

Tuesday, March 10, 2009

Kursus 3 Ari aka "kerani"

aluu..ari ni ari pertama kursus..dekat je..kat JPM..dalam 5 minit dari umah je..i like..:bofu_48: tau nape aku suke gi kursus ni??sebab takyah gi skola n balik awal..hehe..:bofu_17: mula-mula sampai..cuak jugak..ye le..ni festime aku pi kursus sejak posting..jumpa sorg akak tu..die pon kena jugak..lebih kurang 12org je..lagi aku cuak..siap soh bwak laptop agi..ops!lupe nk ckp..ni kursus SPBT..yg cekgu cekgi tu faham le..then aku pon masuk le Bilik Melati..erk..dah ramai kat dalam bilik mesyuarat tu..adoi..siap on laptop dah sumer..nga kabel-kabel puteh..aku pon duduk le..duduk..duduk..duduk..kursus stat 8.30am..9.00am..tn hj tu ckp..kita tunggu Devi..die akan install sistem dalam laptop..ghuper-ghupernye..aku ingatkan kena ceramah pasal data yg SPBT buat kat skola..tapi..lain pulak..takde kaitan langsung antara data yg idup n yg mati..:bofu_16::bofu_14: duduk duduk oo duduk..9.30am..10.00am..:bofu_29:Miss Devi tu install sorg2 le..lambat woo..install utk yg pakai xp dulu..yg vista tunggu le..then tuan hj ckp..dah le..kita turun breakfast..yahuu..aku dah lapar tahap ape dah duk nunggu tu..sebbaik ade wireless..blh gak layan2 tenet sambil tunggu..huhu..dah makan pulak..kenyangnye..naik balik..tunggu la lagi..:bofu_02: bosan yg teramat..vista ade problem nk connect ke database kpm..korg tahu ke ape yg kami kena buat??kena jadi "kerani" tak bertauliah le..hadoi..mmg kena key in data je la kejenye 3ari kursus ni..haha..data pe..data buku teks setiap skola kat melaka ni..direct ke kpm..tak bleh blah..:bofu_42:aku ingatkan kursus amende la..takpe la labu..asal gumbira..dah tu..cik Devi ckp..vista takbleh nak install sumer..hahah..tercongok la kami yg guna vista ni..sampai pukul 12pm..tak buat keje hape pon..6org dah dapat install terus key in data le..kami ni terkebil-kebil le..:bofu_25: dah tu..tuan hj cakap..dah le..berenti..kita pi lunch..sambung kol2 karang..haha..makan lagih..ni la kerajaan..syok..makan aje kejenye..bak kata lecturer aku..keje kerajaan best..buleh menggemukkan kita..:bofu_13: aku setuju!!pukul 2pm..masuk balik..aku punya laptop n others yg guna vista mmg tak bleh guna le..so..simpan aje la..aku guna laptop tuan hj tu..key in data..dapat le 200data ari ni..sian kat kami..ye le..klu ckp awal2 kena guna xp kan senang..ni dlm surat tak mention..dah tau sistem tu buleh xp je..mention la kat surat tu..ni buleh mendatangkan kemarahan..:bofu_09: aku tak kesah le..sb aku tak perlu balik skola amik laptop..others yg tak dpt laptop pinjam kena balik skola..amik laptop..bukan ke tu menyusahkan namanye???:bofu_47: apepun..ari ni sume dah buleh wat keje..esok sambung lagi..kol 4pm dah balik..kenapa??sb internet jem..haha..lega rasanya balik awal..:bofu_47: korang tau tak..aku tgk cekgu cekgi yg 11org tu mcm tension je bile kena key in data..:bofu_28: ye la..dari key in data baek gi skola..mengajar..tapi aku tak..aku sgt gumbira key in data..kenapa??sb ni la keje aku sejak blaja komputer dulu..haha..key in data is a relax job..for ME..jangan mare..:bofu_36:tak sabar nak gi esok..hehe..ye le..keje key in data je..makan pulak sedap..breakfast makan mee kari..tghari..makan nasi putih+ayam masak lemak kuning+ikan goreng pedas+sayur2+buah..petang..kuihmueh+bihun goreng+air tea..hoho..:bofu_11:

esok..pi lwt sket..sb nak gi klinik..jumpa nurse..pregnancy monthly checkup..tak sabar nak tau brape berat aku..ari tu 48.5kg..harap naek..
Read more...
separador

Wednesday, March 4, 2009

New Time Table (3rd)

Hari ni aku buleh menyanyi dengan gembiranya buat kali pertama..:pandaGeli_05: kenapa? sebab ustaz ganti dah datang..hoyyeh!! :bofu_11: gumbira kerana tak payah dah ngaja PAI..dihapuskan..dari jadual aku le..:bofu_48: dapat ngaja opsyen aku buat pertama kalinya..wp minor opsyen (MATEMATIK)..wp ngaja 2 kelas last..aku rela..aku gembira..terawang-awang rasanya ari ni..:bofu_36: jadi jadual baru dapat 10waktu aje..jgn marah haa..:pandaGeli_12: tapi..GPK 1 cakap..awak punya jadual ni dah mengalahkan GKMP punya jadual ni..GKMP pon 20waktu seminggu..hehhe..:pandaGeli_13: dah tu..nak buat macammana kan..lepas tu GPK 1 suh amik 3 kelas aka 8waktu untuk subjek PENDIDIKAN SENI VISUAL..i like!!:botol_11: lepas ni semua 18waktu per week..alhamdulillah..lega..bukan ape..sb dah tak perlu ngaja agama..bukan aku tak suke..cuma mmg bukan opsyen..dan susah nak ajar..:botol_16: ari ni dah ngaja MATH..bersemangat betul nak mengajar..balik ni kena study MATH n PSV..hoho..smoga lambat lagi le jadual baru pulak...tak sabar nak tunggu esok..:pandaGeli_33:
Read more...
separador

Monday, March 2, 2009

Hari yang memenatkan..even persatuan matematik..tp hari ni buat telematch..hadoi..:pandaGeli_30: dah la aku sakit kepala sejak pagi..duk pulak tgh panas..main pukul 11.45-12.20 tghari!!:pandaGeli_10: mau nye darah aku semakin rendah..huhu..takpe la..ari ni..dalam perhimpunan..1 Intan..win again!!:pandaGeli_05: kelas terbersih utk 2minggu berturut-turut..cayalah!:pandaGeli_27: pastu..hari ni berita sedikit menggembirakan aku la..dapat jadual baru..kali ketiga dah tukar ni!:pandaGeli_31: tak kesah le brape kali tukar..yg penting aku dapat ngaja MATEMATIK..hehe..:pandaGeli_24: semua 22waktu..12 waktu utk PAI..10 waktu utk MATH..alhamdulillah..menggembirakan wp dapat ngaja kelas yg last..:pandaGeli_03: tak sabar dah nih nak ngajo MATH..harap pelajar gembira yg "ustazah" akan mengajar MATH..hahah..:pandaGeli_25:
Read more...
separador

Pages

Tag Cloud

Followers